Älskade Syrentider

Min absoluta favoritblomma är syrenen.

Runt huset där jag växte upp fanns en enorm syrenhäck där man kunde gå in och gömma sig, så bred var den. Och hög!

När det var dags för skolavslutning blommade den och doften låg tung och underbar i luften runt mitt hem. Doften av slutet på ännu ett skolår och sommarlovets start. Doften av kommande varma och lyckliga dagar med mycket bad och lek.

Jag kan stå med näsan i en syrengren och dra in doften ända ner till tårna. Djupa andetag som fyller lungorna och och fyller hjärtat med glädje. Sommardrömmar. Och barndomsminnen.

En kort, kort tid blommar de och sedan är det över. Tills nästa år, då jag står där och drar in doften igen. Jag gillar att syrenerna har en kort blomningstid. Man måste ta vara på den. Njuta, lukta, fröjdas. Medans tid är.

Ja, ni vet. Som livet.

Och i år var det nians skolavslutning för min dotter. Hennes barndom är över och hon går in i början till vuxenlivet. Det känns som om det var i höstas hon tog de första stegen in på skolgården men nu vandrade hon ut, åt motsatt håll, mot skolgrindarna och vidare ut i resten av hennes liv.

Syrener påminner mig om att ta vara på alla korta ögonblick av glädje. Att njuta i stunden. Rätt som det är har 10 år gått.