Gamla minnen, eviga skills och stora kärlekar

Emma och gårdskatten (fler bilder längst ned)

Jag hittade gamla bilder från förr, när jag under en tid jobbade ihop med en mäklare. 

Den gången hade jag åkt ut någon timme från Stockholm för att fotografera en hästgård till salu. 

Jag tog med mig familjen som på en utflykt och under morgonen kom det fram en katt till dottern. Så jag gjorde en liten fotoserie av de två, där på bänken.

För att skapa något av ögonblicket. 

Jag tänker på vad skillanden är i en sådan stund jämfört med hur jag jobbar som brandingfotograf idag. 

Dottern och katten var under en tid när mobiler inte var fullt så stora som användningsenhet – till Allt! Då var det datorn man surfade på mest och därför var det logiskt att de flesta bilder skulle vara liggande. 

Så att de täckte den liggande skärmen. 

Nu fotar jag stående format ganska ofta under en brandingfotografering. För nu är det mobilen som gäller som första verktyg i surfandet och en stående bild täcker mer av sidan där. 

Men liggande format har också sin självklara roll till headers på hemsidan eller landningssidor eller nyhetsbrev. Ofta tar jag bilden både liggande och stående om miljön tillåter. 

Så funktionen, vad bilderna ska användas till, är en viktig del i hur jag tänker när jag fotograferar. 

Och så är jag ganska petig med detaljer. Ibland blir det ett spontanknäpp i farten när du går ut genom en dörr (för där var ljuset fint så jag knäppte bara) men oftast har jag full koll på hur miljön ser ut bakom dig, hur du lägger händerna, hur du sitter, hur håret ligger, på vilken sida väskan står, vinkeln på anteckningsboken och var vi ställer kaffekoppen. 

För det är viktigt. Detaljerna är en stor del av hur bilden sedan känns när man tittar på den. Tro det eller ej. 

Och hur DU känns i bilden. Avslappnad. Som dig själv. Fin. Glad eller allvarlig. Vi blandar. Det spelar ingen roll att jag har full koll på och fixar med detaljerna. Det gör dig inte mindre genuin. 

Som brandingfotograf skapar jag en del av materialet du behöver till din marknadsföring. DU skapar resten.

En magisk kombo.

Som dottern och katten den här dagen. Hon är min favoritmänniska. Jo, före min man faktiskt. Och efter honom kommer entreprenörer.

Tätt efter.